Rouwverwerking bij Psycholoog Alphen

Verlies doet pijn. Je bent boos, verbijsterd of misschien wel helemaal leeg. Als je rouwt, verwerk je het verlies, leer je hoe je ermee om kunt gaan en hoe je het een plek kunt geven in je leven. Psycholoog Alphen help bij het verwerken van verlies.

Rouwverwerkingsbegeleiding bij Psycholoog Alphen

Iets of iemand verliezen kan soms zo emotioneel en zwaar zijn dat je het rouwproces niet alleen aan kan. Je familie en vrienden slagen er niet in je te helpen om uit het verstoorde proces van natuurlijke rouw te komen. Je zit helemaal vast.

Bij Psycholoog Alphen aan den Rijn helpen we je het verlies een plaats te geven in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld met behulp van een afscheidsritueel of we laten je een stukje schrijven over de dierbare die je kwijt bent geraakt. Dat helpt het verlies en de gevolgen daarvan een plek te geven. Zodat je, in je eigen tempo, weer van het leven kunt genieten.

Wat voor soort verlies?

Bij rouw en verlies denk je aan het overlijden van een dierbaar persoon. Maar er zijn andere momenten waarop je iets kwijtraakt wat je dierbaar was. Een echtscheiding, geen kinderen kunnen krijgen of je baan verliezen na een ongeluk kan heel ingrijpend zijn. Zo ingrijpend dat je er niet alleen uitkomt en begeleiding nodig hebt.

De gevolgen van verlies

  • Lichamelijk: rouwen kost ontzettend veel energie. Je kunt er zo moe van worden dat je niet meer kan functioneren. Daar kunnen lichamelijke klachten bij komen, zoals: slechte of geen eetlust, buikpijn en hoofdpijn.
  • Emotioneel: bij verlies kun je te maken krijgen met veel emoties zoals verdriet, maar ook bijtende schuldgevoelens, boosheid, onzekerheid of angsten.
  • Sociaal: het kan zijn dat je sociale gevolgen ervaart van een verstoord rouwproces. Je trekt je terug, sluit je af of hebt helemaal geen intieme relaties meer. Misschien word je heel aanhankelijk uit angst om weer iemand te verliezen. Of je wordt juist opstandig en reageert je af op anderen.

Tijd alleen heelt niet je wonden

Rouwen kost tijd en energie. Het is een heftig en zwaar proces. Als het goed verloopt, kan het een heel mooi proces zijn. Heelt tijd vanzelf alle wonden? Nee, de tijd zelf doet helemaal niets. Wat je doet met die tijd, dat is wat er toe doet.

In je rouwproces zul je actief en passief met het verwerken van het verlies aan de slag moeten. Je laat het verlies over je heenkomen, maar je moet er ook actief mee in de weer. Het actieve rouwproces bestaat in het kort uit vier taken:

  1. Het accepteren van het verlies
  2. Het toelaten van de pijn die bij het verlies hoort
  3. Je opnieuw aanpassen aan de omgeving zonder diegene of datgene waar je om rouwt
  4. Een nieuwe plaats geven aan de overledene en/of het verlies en opnieuw leren genieten van het leven

Online rouwverwerking en contact

Rouwverwerking kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Kijk dan even bij de online psychologen van Psyned.
Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Psychologen in Alphen aan den Rijn voor een afspraak.