Angstklachten therapie bij Psycholoog Alphen

Gewone angst of angststoornis

Angst op zichzelf heeft een functie. Het maakt je alert op eventuele gevaren van buitenaf. Maar sommige angsten beheersen je leven. Ze weerhouden je ervan om bepaalde dingen te doen en beperken je in je dagelijkse leven.

1 op de 8 Nederlanders heeft last van een angststoornis

Psychische klachten waar angst deel van uitmaakt, komen vaak voor. Over het algemeen is die angst er niet van de ene dag op de andere, maar schuift die grens telkens een klein stukje op. En dan ineens loopt het uit de hand. Ga je het huis niet meer uit, of je checkt urenlang of je het gas wel hebt uitgedraaid, of je wast constant je handen.

Gevolgen van een angststoornis

Een angststoornis kan ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest. Je voelt je schuldig naar je omgeving toe en schaamt je voor wat je doet, hierdoor laat je steeds minder van jezelf zien. De uitweg wordt steeds smaller en je weet niet goed hoe je het anders zou kunnen doen.

Hoe kunnen wij je hierbij helpen?

Eerst gaan we bekijken om wat voor soort angst het gaat en stellen we een behandeling voor. Die bestaat uit:

 • Het vinden van de oorzaak van de angst;
 • Het aansluiten van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
 • Het inperken van aanhoudende overbelasting.

In Alphen aan den Rijn werken we met gedragstherapie. Wij leren jou hoe je lichamelijke reacties kunt herkennen. En ook hoe je die reacties kunt beïnvloeden door ademhalings- en andere oefeningen te doen. Afhankelijk van jouw situatie doorbreken we bepaalde patronen. Bijvoorbeeld: vermijdingsgedrag, drinken, gebruik van verdovende middelen, (te) hard werken, vluchten in dagdromen.

angst psycholoog alphen

Om wat voor soort angststoornissen gaat het?

Gegeneraliseerde angststoornis

Je maakt je constant zorgen over allerlei dagelijkse dingen en voelt je daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Je maakt je nutteloos zorgen om financiële zaken, terwijl er helemaal geen geldproblemen zijn. Of je bent bezorgd om dingen die eventueel zouden kunnen gebeuren, maar waarvoor geen directe aanleiding is: ziekte, ongeval of overlijden. De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat je er vaak alleen voor staat of geen werk hebt.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

Dit zijn angsten die ontstaan door de gedachten en gevoelens in je lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Alsof het “zomaar” van binnen gebeurt. We onderscheiden twee soorten:

 • Bij obsessies (dwanggedachten) heb je nare, negatieve gedachten. Die zijn zo sterk aanwezig dat je er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kunt functioneren. Dwanggedachten zijn voor je omgeving nauwelijks te herkennen, ze spelen zich vanbinnen af. Je omgeving kan daarom moeilijk hulp bieden.
 • Compulsies (dwanghandelingen) zijn bepaalde handelingen die steeds uitgevoerd moeten worden. Een veel voorkomend voorbeeld is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang). Daar kun je dagelijks uren aan besteden en zo krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht.

De fobie

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is, maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: je gaat de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Dat belemmert je in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: de gedachte alleen al dat je in een beangstigende situatie zult komen, geeft angstklachten.

Veel voorkomende fobieën

 • Vliegangst
 • Hoogtevrees
 • Angstig om auto te rijden
 • Grote en/of kleine ruimtes maken je angstig
 • Angst voor dieren, insecten en reptielen
 • Angst om te spreken in het openbaar

Heb je vragen over angst?

Kijk dan even op het forum over angsten en fobieën: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf. Er bestaan meer fobieën dan bovengenoemde. Denk je dat je een fobie hebt? Neem dan contact met me op.